Tutaj powinien być opis

CIEKAWA LEKCJA FIZYKI

Każdy uczeń może sobie pomyśleć „ Co może być ciekawego w fizyce”. Nie da się ukryć, że jest to dość trudny przedmiot, ale nie taki diabeł straszny jak go malują. Fizyka jest też zabawna, ciekawa, a nawet „smaczna”. Żeby to udowodnić 28 i 29 maja 2019 r. w klasie VIII odbyły się lekcje inne niż zwykle (bez kartkówek i notatek). Pierwszego dnia (28 maja) grupa trzech uczniów : Hubert, Michał i Antek zaprezentowała trzy projekty fizyczne oraz fizyczno – chemiczne : ciecz „nienewtonoską” (nieniutonowską), węża faraona oraz gwóźdź programu, czyli pastę dla słonia. Eksperymenty te były niezwykłe i fascynujące. Drugiego dnia (29 maja) grupa dwóch uczniów: Wirginia i Mateusz przeprowadzili lekcję dotyczącą deserów. Omówiono tam m.in. historię lodów i kuchnię molekularną oraz jak działają urządzenia mrożąco chłodzące. Na teorii nie zaprzestano i dlatego w połowie lekcji cała klasa wraz z panią skosztowała „Gorącą Alaskę”. Deser ten jest niesamowity, ponieważ są to lody zapiekane w bezie. Pomyślicie jak lody mogą się nie stopić piekąc się. Lody położone na biszkopcie okrywamy warstwą białek z cukrem. Białko (beza), a dokładnie cząsteczki powietrza utwierdzone w niej tworzą bańkę izolacyjną wokoło i lody nie topią się tak bardzo szybko. Zatem widzicie – nie tylko kartkówki i zeszyty ale i przede wszystkim łatwa nauka, eksperymenty, desery i dobra zabawa. Oczywiście, żeby każdy mógł sprawdzić jak się robi niesamowity deser załączam przepis.

GORĄCA ALASKA

Składniki:

1 litr lodów  (najlepiej czekoladowych)

  • BISZKOPT:

2 jaja

4 łyżki cukru pudru

5 płaskich łyżek mąki pszennej

2 płaskie łyżki kakao

Mała szczypta proszku do pieczenia

 

  • PIANA:

4 białka

150 g cukru

Wykonanie:

Biszkopt: Utrzeć mikserem  jajka z cukrem pudrem na gęstą, jasną masę. Dodać mąkę, kakao i proszek. Wymieszać łyżką. Dno tortownicy (średnica ok. 24 cm) wyłożyć papierem od pieczenia. Wlać ciasto i piec w ok. 200°C przez 7 min. Wyjąć z tortownicy i wystudzić.

 

Na środek wystudzonego biszkoptu wyłożyć  lody tworząc górkę ( zostawić  

ok. 1-2 cm z boków). Można to włożyć do zamrażalnika na 1 godz.

 

Piana: Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodać cukier.

Następnie lody dokładnie obłożyć pianą z białek, aby je całkowicie pokryła. Wstawić całość do zamrażalnika ( na ok. godzinę). Wyłożyć całość na większą blaszkę i piec przez ok. 5 minut w 200°C ( aby beza się opiekła i zezłociła ). Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika.

Smacznego!